Ostin viime viikolla uuden muistikirjan, koska halusin keskittyä ajattelemaan ja kuuntelemaan kunnolla. Evernote on mahtava apuväline muistiinpanojen säilömisessä, mutta on hetkiä, joina käyttöliittymä, joka ei mahdollista poukkoilua Internetissä, on ylivoimainen.

Keskiviikkoiltana HUB SoMassa vaaleat sivut täyttyivät hurjaa vauhtia, kun Rachel Botsman kertoi kirjastaan What’s Mine is Yours ja panelistit keskustelivat yhteisöllisen kuluttamisen mullistavista mahdollisuuksista. Video summaa keskustelun ytimen hyvin: Näinä aikoina opitaan luottamaan tuntemattomiin ihmisiin, arvostamaan kokemuksia enemmän kuin rojua ja ymmärtämään, että tärkeää on se, että tarvitut tavarat ovat käytettävissä, kun niitä tarvitsee, ei se, että ne omistaa.

Muistikirja tuli tarpeeseen myös lauantain >play-konferenssissa, jonka tähtihetkiin kuului päivän avannut Wired-lehden päätoimittajan esitys. Chris Anderson puhui journalismin tulevaisuudesta digitalisoituvassa maailmassa ja iPadin sekä muiden tablettien merkityksestä tässä kehityksessä. Yllättäen ajatukset linkittyivät keskiviikon keskusteluihin: uudella teknologialla digitaalisiin lukukokemuksiin voidaan palauttaa se nautinnollinen rauhallisuus ja taitollinen kauneus, joka paperilehtiä verkkoon viedessä on tavanomaisesti hukkunut.

Andersonin visio on näkymä lukemisesta, jossa on kyse enemmän keskittymisestä kuin keskeytyksistä. Esitys hahmotteli kuvaa siitä, miten digitaalisessa mediassa voidaan tehdä taloudellisestikin kannattavaa journalismia. Suurin mullistus piilee siinä, että uusien liiketoimintamallien varassa ensisijaiseksi asiakkaaksi voidaan korottaa mainostajien sijaan lukijat.

Uudet teknologiat eivät automaattisesti muuta pelin luonnetta sen paremmin journalismin kuin muunkaan kulutuksen osalta. Ne voivat kuitenkin mahdollistaa, yhä paremmin kohdistetun mainonnan ohella, myös uudenlaisen keskittymisen oleelliseen. Maailma, joka on täynnä mahdollisuuksia ja vapautta tukahduttamatta asukkaitaan tavarapaljoudella tai häiritsevällä virikevyöryllä, on paikka, jonka luomiseksi voi tehdä töitä hyvillä mielin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s