Lauantai-illan viihteestä vastasi eilen nelituntinen dokumenttielokuva At Berkeley. Tätä Wiseman kuvasi syksyllä 2010, kun tapasimme hänet sattumalta lounaskahvilassa.

Elokuvassa kiteytyy hyvin se, mikä Berkeleyssä on parasta ja pahinta. Neljässä tunnissa ehditään pitkälle ja syvälle, mutta pelkästä trailerista saa jo hyvää tuntumaa.

Yksi elokuvan olennaisimpia ajatuksia on, että Amerikassa on jo mahtavia yksityisiä yliopistoja. Rahoituskriisin keskelläkään niitä ei tarvita lisää. Tarvitaan erinomaisia julkisia instituutioita. Sellainen Berkeley on aina ollut, ja sellainen sen soisi olevan jatkossakin. Liittovaltion rahoituksen surkastuessa vuosi vuodelta ei kuitenkaan hyvältä näytä.

Toivon tämän elokuvan päätyvän suomalaisten koulutuspoliitikkojen katseltavaksi. Julkista, maksutonta koulutusta kannattaa vaalia. Ja sen säilymisestä pitäisi nyt huolehtia kuin tiikeriemo, vaikka kuinka haluttaisi apinoida huippuyliopistoja ja päästä mukaan ranking-listojen kärkikahinoihin.

Kamaan, Berkeleyssäkin ymmärretään, että Harvard, Stanford ja kumppanit hoitavat kyllä oman tonttinsa. Meidän hommamme on tarjota niille julkisia vaihtoehtoja.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s